latinica  ћирилица
27/01/2015 |  20:26 | Аутор: РТРС

Арапи заинтересовани за парцеле око Сарајева (ВИДЕО)

Док Босну и Херцеговину напуштају млади у потрази за бољим животом, насељавају је шеици и емири с Блиског Истока. Да ли због природних љепота или нечег другог, тек околина Сарајева претворена је у градилиште, којем не сметају ни ниске температуре.

 У протекле двије године купили су на стотине хекатара земљишта око Сарајева. Постепено се шире и на Средњу Босну – њихова мета су Кисељак, Крешево и друга мјеста уз аутопут у изградњи. 

У Илиџи - сарајевској општини у којој је некада преовладавала ћирилица, данас арапски језик видљив је на сваком кораку – од агенција, ресторана, зграда... Једна је у фази изградње у некад елитном илиџанском насељу – Лужани. Послове углавном обављају преко посредника.

Посредник , који је хтиоо да остане анониман, каже да су Арапи заинтересовани за велике парцеле од 30, 40 или више дунума, али понекад, како истиче,  купују и мања породична имања- углавном ван града у близини саобраћајница и уз ријеке. Каже, битно им је само да постоји могућност градње.

Због тога им илиџанска власт не ствара препреке. Максимално су кооперативни за грађевинске и урбанистичке дозволе. С друге стране власници имања, углавном Срби, заборављени од свих, живе у немаштини. У арапском новцу траже спас за преживљавање.

"Они су максимално коректни, некад се договоре, некад не, али своје обавезе и уговоре увијек испоштују", каже Јово Јањић из Демократске иницијативе сарајевских Срба.

Цијена земљишта је до 10 марака по квадратном метру. А шеици и емири не жале новац. У руралним дијеловима граде куће и викендице, наводно за одмор. Одмараће се и то колективно у хаџићким насељима Локве, Црепљани, Осеник....

Источњацима је допадљив и сусједни Кисељак. Посебно након градње аутопута. Арапски држављани већ су откупили око 10 хектара земљишта и 10-ак породичних домаћинстава. Али, за разлику од Хаџића и Илиџе, у Кисељаку је просторни план приоритет.

Експанзија арапских инвеститора није незапажена у Служби за послове са странцима. Посебно су интересантни власници Агенције за некретнине, арапског поријекла. Провјеравали су више од 100 власника који у свом посједу имају укњижено око 350 некретнина огромне вриједности. Готово 90 одсто провјерених у Босни и Херцеговини никад нису боравили.

И док службе провјеравају, а грађани БиХ због нових комшија тихо негодују, сумњајући у њихове намјере, шеици и емири освајају Сарајево и околину. Далеко од нафтних изворишта и пустиња, граде своје оазе. Остаје међутим, нејасно – зашто баш у Босни и Херцеговини?