latinica  ћирилица
27/01/2015 |  22:02 | Аутор: Ројтерс

Грчка незадовољна саопштењем ЕУ

Новоименовани грчки премијер Алексис Ципрас пренио је своје незадовојство шефици ЕУ за спољну политику и безбједност Федерики Могерини.
Алексис Ципрас - Фото: Beta/AP
Алексис ЦипрасФото: Beta/AP

Ципрас је навео да грчка влада није задовољна због тога што није консултована поводом саопштења чланица ЕУ о растућој кризи у Украјини.

Лидери ЕУ су у заједничком саопштењу изразили забринутост због погоршања безбједносне и хуманитарне ситуације на истоку Украјине и осудили убијање цивила у Маријупољу, пренио је Ројтерс.

Они су од својих министара спољних послова затражили да размотре могућност увођења нових санкција Русији као одговор на то, мада коначна одлука неће бити донесена прије самита сљедећег мјесеца.

Канцеларија тек изабраног грчког премијера који је данас представио чланове кабинета, саопштила је да је ЕУ требало да осигура сагласност Атине прије него што је издала саопштење у име свих чланица Уније.

"У том контексту ми наглашавамо да не постоји сагласност наше земље", каже се у саопштењу Ципрасовог кабинета и додаје да је он незадовољство тим потезом Уније пренио Могерини у телефонском разговору.

Грчка има традиционално добре односе са Русијом и никад није снажно подржавала санкције ЕУ против Москве, оцјењује Ројтерс.