latinica  ћирилица
28/01/2015 |  13:22 | Аутор: РТРС

Теодосић други, Богдановић пети најбољи играч Европе

Српски репрезентативац Милош Теодосић заузео је друго мјесто у избору за најбољег играча Европе, а испред њега је само Француз Тони Паркер.

Међу најбољима се, поред Теофдосића, нашао још један српски кошаркаш – Богдан Богдановић, који је заузео пето мјесто, испред Пауа Гасола и Дирка Новицког, пренио је Б92.

Занимљиво је да су Теодосић и Богдановић добили убједљиво највише гласова навијача – сваки преко 29.000.

Теодосић и Богдановић су своје мјесто међу најбољима првенствено изборили због сјајних игара у дресу репрезентације Србије са којом су освојили сребро на Свјетском првенству у Шпанији. Не треба заборавити ни да су обојица блистали у московском ЦСКА и Партизаном, како у Евролиги, тако и у домаћим шампионатима.

Паркер је другу годину заредом изабран за најбољег кошаркаша "Старог континента" у избору ФИБА Европе, пошто је кумулативно добио највећи број гласова експерата и навијача. Француз је признање добио посебно захваљујући играма у дресу Сан Антонио Спарса, са којима је освојио четврти шампионски прстен у НБА лиги, што је рекорд за једног Европљанина.

"Драго ми је због овог признања које награђује нашу сјајну сезону са Спарсима која је окончана титулом у НБА лиги. Вратили смо се сјајно после пораза од Мајами Хита годину дана раније и ово је сјајно. Приказали смо стил кошарке који је био готово савршен", рекао је Паркер.

Паркеру је то друго признање најбољег кошаркаша Европе и тако се придружио друштву у којем су већ Дирк Новицки, Пау Гасол и Андреј Кириленко.

Иза Паркера и Теодосића нашао се Француз Борис Дијао, а њих су слиједили Горан Драгић из Словеније, Богдановић, Гасол, Новицки и Шпанац Серхио Родригес. Листу најбољих комплетирају Литванац Јонас Валанчунас и Италијан Алесандро Ђентиле.