latinica  ћирилица
28/01/2015 |  16:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Пронаћи и казнити одговорне за ратне злочине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да Србија подржава сваки корак који води налажењу, идентификовању и кажњавању свих одговорних за ратне злочине с озбиром да се тренутно у покрајини дешава "горућа и вриштећа неправда".
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Одговарајући на питање новинара о формирању суда за ратне злочине које је починила тзв.ОВК, Ђурић је казао да апсолутно нико није одговарао за убиства неколико хиљада људи на КИМ које су починили припадници тзв. ОВК и протјеривање људи.

- Сматрамо да, с озбиром на то да ратни злочин никад не застарјева, сваки корак који нас води у том правцу, па и ако се покаже да је то оснивање једног таквог суда, може да допринесе да се ово питање успјешније ријеши - рекао је Ђурић и додао да остаје да се види шта би били елементи на којима би такав суд заснивао свој рад.

Ђурић је навео да се паралелно са прогоном српских и то најумјеренијих политичких лидера на КиМ због њихових политичких ставова "дешава нешто што називамо горућом или чак вриштећом неправдом", а то је чињеница да апсолутно нико није одговарао за злочине тзв. ОВК.

- Србија сматра да је неопходно да се ова страница историје затвори на тај начин што ће бити пронађени, идентификовани и кажњени кривци - каже Ђурић и истиче да је кажњавање одговорних за ратне злочине један од кључних чинилаца права и правде на КиМ.