latinica  ћирилица
28/01/2015 |  17:04 | Аутор: СРНА

Протокол о сарадњи Приједора и кинеског града Нингбо

Градоначелник Приједора Марко Павић и представник кинеског града Нингбо за међународну сарадњу Је Ронгцонг потписали су данас у Приједору, протокол о сарадњи ова два града у области економије, образовања и туризма.
Прједор - потписивање протокола - Фото: СРНА
Прједор - потписивање протоколаФото: СРНА

- Наша сарадња требало би да почне у јуну посјетом сајму "Експо" у овом кинеском граду који жели да представи 16 градова источне и југоисточне Европе, међу којима је и Приједор, у ове три области - рекао је Павић.

Он је додао да би тада био одржан и састанак градоначелника ових градова са представницима Кине ради проналажења заједничких интереса компанија и институција из Кине са градовима и компанијама из овог дијела Европе.

- За нас је велико признање да смо један од тих градова који ће присуствовати том сајму и имати прилике да разговарамо са кинеским инвеститорима - рекао је Павић.

Он је додао да су они већ на овом сусрету понудили да један број студената из Приједора студира о њиховом трошку на Универзитету у Нингбу.

- Кинески инвеститори раде у Републици Српској двије велике инвестиције, Термоелектрану у Станарима и аутопут Добој-Прњавор. Ту прилику и данашњу посјету ове делегације треба да искориститимо да Приједору, Републици Српској и БиХ доведемо инвеститоре који могу наставити започету сарадњу са нама братским народом у Кини - рекао је Павић.

Ронгцонг, као вођа четворочлане делегације кинеског града Нингбо која је посјетила Приједор, истакао је да им је ово први пут да су у посјети БиХ и Приједору и да имају веома позитивне прве утиске о домаћинима и граду.

Он је појаснио да је град Нингбо смјештен у средишту источне кинеске обале и има око шест милиона становника, те да је економски центар источне Кине са веома развијеним туризмом и образовним системом.

- Сматрам да Приједор и Нингбо имају доста тога заједничко и данашње потписивање овог споразума добар је почетак будуће сарадње - рекао је Ронгцонг.

Он је додао да ће сајам који ће бити одржан у првој половини јуна бити прилика да се охрабре кинески инвеститори да улажу у Приједор, као и да туристи дођу и посјете овај град.

- Видимо јако добре потенцијале за сарадњу наша два града и позивамо бизнисмене да се на том сајму представе како би нашли тржиште за своје производе и могућност да кинески инвеститори дођу у Приједор - рекао је Ронгцонг.

Кинеска делегација ће у Приједору боравити два дана, током које ће посјетити Национални парк "Козара" и једну од градских основних школа, те разговарати са представницима Агенције за локални развој "Преда", гдје ће им бити представљени привредни потенцијали Приједора.