latinica  ћирилица
28/01/2015 |  18:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас укида "ол инклузив" у хотелима

Нови премијер Грчке Алексис Ципрас обећао је доношење мјера за спас економије земље и признао да његова влада нема права на грешку.

Ципрас је истакао да су његови приоритети да привреди пружи прилику да се развија и помогне малим предузећима којима пријети банкрот. Према његовим ријечима, велики значај ће дати политици смањења незапослености.

Он је такође обећао да ће промијенити постојећи систем масовног туристичког одмора "ол инклузив" какав је развијен у Грчкој посљедњих неколико деценија. Конкретно, могу бити промијењена пореска правила за одмаралишта са тим системом.

- Ми не желимо да задржимо постојећи модел интензивне експлоатације туризма - рекао је премијер.

Ципрас, како наводи Дејли мејл, прије свега намјерава да подржи повратак са система "ол инклузив" на традиционалне моделе одмора, када туристи посјећују локалне барове, ресторане и знаменитости.

Хотели са "ол инклузив" понудом су популарни код породица с ограниченим буџетом, које знају да неће имати додатне трошкове за храну, пиће и забаву. Истовремено, они су "катастрофа" за локалне трговце и власнике ресторана, јер се задржавају иза ограда одмаралишта, наводи лист.

Представници туристичког сектора у Великој Британији и Грчкој се противе било каквим пореским промјенама, које ће подићи цијене у одмаралиштима земље. Грчка национална туристичка организација је изразила наду да ће Влада одговорно приступити уношењу било каквих промјена.