latinica  ћирилица
28/01/2015 |  20:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Накнада за роминг у ЕУ остаје до 2018?

Европским оператерима мобилне телефоније треба дозволити да наставе са наплатом роминга и у наредне три године, наводи се у документу који је сачинила Летонија, предсједавајући Европског савјета, што је у супротности са ранијим приједлогом Европске комисије да се роминг укине до краја ове године.
Мобилна телефонија - Фото: РТРС
Мобилна телефонијаФото: РТРС

Укидање накнаде за роминг код коришћења мобилних телефона у иностранству је приоритет за Европску комисију, која је 2013. године предложила реформу европског телекомуникационог сектора са циљем укидања националних баријера, преноси Ројтерс.

Европски парламент се прошле године великом већином гласова посланика изјаснио за укидање накнада за роминг унутар ЕУ до краја 2015. године, пошто су се потрошачи "гладни информација" жалили на високе и нејасне рачуне приликом коришћења мобилних уређаја у иностранству.

Према приједлогу Летоније, у који је Ројтерс имао увид, телекомуникационе компаније би требало да понуде клијентима "основни роминг тарифни додатак" који би им омогућио да претражују интернет или телефонирају у иностранству по локалној тарифи до одређеног износа.

У случају прекорачења дозвољеног лимита, оператерима не би било дозвољено да потрошачима наплаћују већу тарифу од садашњих 0,05 евра по минути или за 1 МБ података.