latinica  ћирилица
28/01/2015 |  22:17 | Аутор: СРНА

Русија суспендовала своје чланство у Савјету Европе

Парламентарна скупштина Савјета Европе продужила је санкције против руске делегације, и укинула јој права на гласање и представљање у управним тијелима те организације до априла.

Амандман на резолуцију о овлаштењима руске делегације усвојен је данас са 148 гласа "за" и 64 "против".

Шеф руске делегације Алексеј Пушков рекао је агенцији ТАСС да ће, након ове одлуке, Москва суспендовати своје учешће у Парламентарној скупштини Савјета Европе до краја ове године.

Пушков, који је предсједавајући Комитета руске Думе за међународна питања, нагласио је да одлука Парламентарне скупштине да продужи санкције руској делегацији ставља на дневни ред и питање повлачења Руске Федерације из Савјета Европе.

Он је додао да ће питање учешћа Русије у Савјету Европе бити разматрано крајем ове године и да ће зависити од политичке ситуације.

Парламентарна скупштина Савјета Европе је у априлу прошле године руској делегацији ускратила право гласа до јануара 2015. године и искључила је из свих руководећих тијела, због присједињења Крима.

Руски депутати и сенатори касније су напустили сједницу у знак протеста и одбили да учествују у даљем раду Парламентарна скупштина Савјета Европе.