latinica  ћирилица
28/01/2015 |  22:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Хавана позива Вашингтон да стави тачку на ембарго Куби

Кубански предсједник Раул Кастро данас је затражио да Сједињене Америчке Државе ставе тачку на вишедеценијски ембарго Куби да би дошло до напретка у разговорима о нормализацији односа двије земље.

"Главни проблем није ријешен - економска, трговинска и финансијска блокада која је направила огромну штету људима и економији и представља кршење међународног права", рекао је Кастро.

Говорећи на самиту Заједнице латиноамеричких и карипских држава (ЦРЛАЦ) на Костарики, Кастро је оцијенио да ће пут ка окончању америчког ембарга Куби бити дуг и напоран, пренијела је агенција АФП.

АП додаје да је кубански предсједник затражио да САД не само подигне полувјековни трговински ембарго према Куби већ и да Вашингтон надокнади причињену штету прије него што двије земље нормализују односе.

"Пуни дипломатски односи не могу бити успостављени пре него што ови захтјеви буду испуњени, а ако ови проблеми нису ријешени, дипломатско приближавање не би имало било каквог смисла", рекао је Кастро.

То је била прва званична изјава Кастра, од када су званичници двије земље на високом нивоу одржали прелиминарне разговоре у Хавани прошле седмице у циљу поновног отварања амбасада и нормализације односа.

АФП подсјећа да је амерички предсједник Барак Обама позвао Конгрес прошле недјеље да стави тачку на амерички ембарго Куби који је наметнут 1962. године, а био је главни извор тензија два ривала на америчком континенту.

Раније овог мјесеца, Обама је искористио своја извршна овлашћења да смањи путне и трговинске рестрикције Хавани, али Кастро је рекао да би требало да амерички предсједник учини више.