latinica  ћирилица
29/01/2015 |  08:33 | Аутор: ТАНЈУГ

ИД запријетила убиством јорданског пилота

Исламска држава је у најновијој поруци запријетила да ће "моментално" да убије јорданског пилота Маза ел Касасбеха ако Аман до вечерас не преда Ирачанку, осуђену за умјешаност у бомбашки напад у Јордану 2005. године.

У новој аудио поруци, чује се глас мушкарца који се представио као отети јапански новинар Кенџи Гото, пренијела је агенција АФП.

- Ако Саџида ел Ришави не буде спремна за размјену за мој живот на турској граници до заласка сунца у четвртак, 29. јануара, по Мосулском времену, јордански пилот Маз ел Касасбех биће одмах убијен, рекао је Гото у поруци објављеној на твитеру који користи Исламска држава.

Јапански генерални секретар владе Јошихиде Суга рекао је новинарима да је порука по свему судећи аутентична.
Аман је рекао да ће ослободити Ирачанку ако Исламска држава ослободи њиховог пилота.

Портпарол јорданске владе није поменуо таоца Јапанца.

У сриједу су се појављивали потпуно супротни извјештаји о судбини таоца као и Ирачанке усљед језичких и културних неспоразума, навела је француска агенција.

Атмосфера у Јордану је изузетно напета, рођаци отетог пилота су протестовали и узвикивали антивладине пароле, а отац пилота је затражио да влада спаси његовог сина "по сваку цијену".

Исламска држава је прије неколико дана погубила јапанског таоца Харуну Јукаву јер им јапанска влада није платила откуп од 200 милиона долара и потом је запријетила да ће убити и другог јапанског таоца, Гота, ако не буде ослобођена затворена Ирачанка.

Исламска држава је обезглавила више страних талаца, а снимке тих погубљења је потом постављала на интернет.