latinica  ћирилица
29/01/2015 |  10:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Од премијере цртаног "Успавана љепотица" 56 година

У једној далекој земљи у чудесном замку краљ и краљица су приредили величанствено славље поводом рођења своје ћерке Ружице. Сви дворани су били позвани сем једне виле, која се због тога веома наљутила и због тога је бацила клетву на новорођенче да се у 15-тој години убоде на вретено и умре.

Нема одраслог, нити детета који није упознат са "Успаваном љепотицом", свевременом бајком Шарла Пероа. На основу његове приче чувена компанија Волт Дизни снимила је анимирани филм, који је своје прво приказивање имао управо на данашњи дан 1959. године у САД-у.

И данас је "Успавана љепотица" једна од најпопуларнијих бајки. И најмлађи, али и они старији и даље уживају у причи о прелијепој Ружици коју је посљедња вила спасила клетве зле вјештице и умјесто смрти даровала јој је сан из којег ће је пробудити пољубац заљубљеног принца.

Након што се Ружица убола на вретено, виле су успавале читаво краљевство које током стогодишњег сна постало запуштено и обрасло у густу шуму.

Бајка прати храброг и упорног принца којег изглед краљевства није уплашио, већ га је повела жеља да види прелијепу принцезу која тамо спава, а о чијој је љепоти много слушао.

За снимање Дизнијевог филма била је потребна скоро цијела деценија, пошто је рад на причи почео 1951, гласови су снимљени годину касније, а рад се наставио све до приказивања 1959. године.

На основу те бајке, поред Дизнијевог, снимљени су и други филмови, а посљедњи је "Грдана - зла вила" са Анђелином Џоли у главној улози, а који је био у биоскопима прошле године.

Такође, направљен је и велики број представа које и данас привлаче велики број дјеце.