latinica  ћирилица
29/01/2015 |  11:04 | Аутор: Агенције

Улични умјетници оживјели докове Малаге

Када су званичници Малаге одлучили да "очисте" докове овог шпанског града, позвали су сликаре - и то велика имена међународне "стреет арт" сцене.
Мурал - Фото: B92
МуралФото: B92

Улице којима су некада шетале проститутке и дилери и које су биле пуне оронулих зграда из 19. вијека, сада могу да се похвале чудним и предивним муралима уличних умјетника из Британије, САД... Ова дјела наручили су градски оци, дајући тако легитимитет умјетничком покрету који се до скора позвезивао са "таговањем" и графитима.

Улице су сада поплочане, затворене за саобраћај, са новом расвјетом и парковима учинивши тако област Хериду у близини ријеке Гвадалмедина "фенси" квартом града.

"Идеју су нам дали локалци и неколико власника продавница у кварту", рекао је АФП-у Фернандо Францес, директор Центра за савремену умјетност града и један од организатора акције. "Мислили су да би улична умјетност допринијела културном имиџу који смо жељели."


фото: Танјуг

Међу звијездама уличне умјетности је амерички умјетник Шепард Фери, познат по стилизованом портрету Барака Обаме названом "Нада" и логу "Obey". Његов велики портрет жене са слоганом "мир и слобода" украшава једну страну десетоспратнице на улазу у дистрикт. Насупрот тог мурала, налази се рад британског умјетника D Face-a, огромни портрет пилота борбеног авиона.

Традиционално тајанствена форма умјетности, која варира од графита и стикера до стенсила и занимљивих илустрација, улична умјетност појавила се 1980-тих и од тада је постала мејнстрим. Нека од Феријевих дјела сада се могу видјети и у музејима.

Али Францес каже да није увијек било лако пронаћи умјетнике од којих многи и даље раде анонимно и без дозволе. Успио је да ступи у контакт са 50 умјетника и дао им "одријешене руке" да украсе зидове и излоге.

Међу њима је и Дади Дреукол, 26-годишњи локални умјетник који је осликао бизарне мурале црних маскираних фигура. Дреукол слика од своје 12 године али каже да је сцена добила нови елан од скора, захваљујући интернету. "Раније си морао да идеш тамо гдје су слике" да би их видио. "Сада, сликаш на улици, неко то фотографише и секунду касније људи у Јапану могу то да виде".

 

 

фото: ТанјугУчешћем у пројекту у свом родном граду, скренуо је на себе пажњу једне њемачке галерије која га је позвала на тромјесечни боравак.

Улична умјетност побољшала је живот и за неке становнике Малаге. Антонио Мансера (63) поносно се смијеши испред цртежа камелеона на својој кући који је урадио белгијски умјетник Роа. Мансера се нуди да посјетиоцима покаже различите мурале свог кварта.

"Постојала је жеља да се оживи овај крај", каже Мансера.

Локалци се надају да ће мурали привући и туристе који углавном избјегавају докове Малаге у корист плажа даље дуж обале. Званичници организују концерте и изложбе и позивају власнике радњи и галерија да оживе кварт.

Педро Марин Котс, градски архитекта, каже да су од покретања пројекта у јулу 2013. у том крају отворене 34 нове радње. Међу њима је и продавница бицикала коју држи Хавијер Марин, двадесетседмогодишњи хипстер са брадом и наочарима. Осам мјесеци послије отварања, Марин каже да купаца и даље нема превише, али се нада да ће их са љетом бити.

 Фото: Танјуг

"Често су дјеца туриста та која открију да овде постоји ''street art'  и онда доведу родитеље да виде мурале, каже један од локалних умјетника Хавијер Калеха.

Градски оци сада су позвали другу групу уличних умјетника. "Има још много тога што треба урадити прије него што ово постане Сохо као у другим градовима", рекао је Марин алудирајући на умјетничке квартове Њујорка и Лондона.