latinica  ћирилица
29/01/2015 |  17:50 | Аутор: Агенције

Вакцина против еболе безбједна?!

Први резултати испитивања вакцине против еболе на људима показују да је она безбједна, док УН истовремено упозорава да епидемија смртносног вируса није заустављена иако опада број заражених.

Први резултати испитавања вакцине фирме "GlaxoSmithKline" (GSK) на људима показују да је она безбједна и да ствара имуни одговор организма на вирус еболе.

Научници наводе да су потребна ипак много опсежнији експерименти на људима да би се поуздано тврдило да вакцина штити.

"Безбједност је прилично велика и надамо се да је имуни одговор добар, али не још довољно добар", рекао је научник Едријан Хил који предводи испитивања. Он каже да је охрабрујуће то што вакцина изазива одговоре имуног система.

Прве дозе ове вакцине стигле су у Либерију, а у наредним недјељима биће спроведена прва тестирања већих размјера у којима ће здравствени радници који помажу у њези око обољелих бити међу првима који ће је примити.

Истраживачи се надају да ће успјети да вакцину тестирају на 30.000 људи.

Челници Афричке уније, која окупља 54 државе континента, окупиће се сутра у Адис Абеби, на којем ће та опасна болест бити једна од главних тема.

Према посљедњим подацима, СЗО, скоро 9.000 људи је умрло еболе у свијету у протеклих годину дана, од чега је највише смртних случајева било у Африци.