latinica  ћирилица
29/01/2015 |  19:46 | Аутор: Б92

Стиже наставак трилогије "Миленијум"

Четврти том шведске крими-саге "Миленијум" зваће се "Оно што нас није убило", најавио је аутор Давид Лагеркранц којем је повјерен задатак да доврши дјело Стига Лашона, након пишчеве изненадне смрти 2004. године.

Давида Лагеркранца, најпознатијег по томе што је написао "Ја, Златан", аутобиографију славног шведског фудбалера Златана Ибрахимовића, изабрала је шведска издавачка кућа Нордстедтс како би наставио авантуре Микаела Бломквиста и Лизбет Саландер.

Издавачка кућа припрема велико лансирање романа који ће 27. августа истовремено бити објављен у 35 земаља. Књига ће бити преведена у највећој тајни како би се спријечиле нелегалне објаве појединих дијелова.

Иако није ништа открио о садржају романа, писац је да је остао вјеран темама које је Лашон покренуо у прве три књиге.

- Писати надугачко (књига има 500 страна) није само по себи циљ, али сам хтио да у мојој књизи буде исто толико интрига колико и у Лашоновим - навео је Лагеркранц.

Књиге из трилогије Миленијум - Мушкарци који мрзе жене, Дјевојчица која се играла ватром и Кула од карата, постигле су велики успјех прво у Шведској, па у скандинавским земљама, а касније и у Еуропи и САД. Биле су низ година на врху најпродаванијих књига. 

Лашон је постхумно добио многа признања, а по књигама су снимљени и филмови, који су постигли велику гледаност.