latinica  ћирилица
30/01/2015 |  08:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Египат: Најмање 27 мртвих у нападима на Синају

Најмање 27 људи, међу којима има цивила, погинуло је у четвртак у нападима екстремиста на више полицијских и војних мета на Синајском полуострву, за које је одговорност преузео огранак екстремистичке групе "Исламска држава на Синају".

У низу порука на свом налогу, група "Синајска провинција", преузела је одговорност за четири напада који су се догодили у провинцијама Сјеверни Синај и Суец, у једном од најгорих таласа насиља против државе у Египту у више мјесеци, пренио је Ројтерс.

Најактивнија екстремистичка група у Египту "Ансар Бејт ал-Маркдис" промијенила је име у "Синајска провинција"  прошле године пошто се заклела на вјерности "Исламској држави", сунитској џихадистичкој групи која је заузела велике дијелове Ирака и Сирије.

Најмање један аутомобил бомба експлодирао је испред једне војне базе, а ракете су испаљене на један хотел, полицијску станицу и више десетина контролних пунктова, рекли су званичници.

У нападима је рањено 36 људи, према медицинским званичницима, који су потврдили биланс жртава.

Огранак "Исламске државе" одговоран је за низ напада на полицију и војску на Синају протеклих година, посебно након свргавања исламистичког предсједника Мохамеда Морсија,  2013.

Ти напади, чија су мета биле престоница Сјеверног Синаја ел-Ариш, сусједни град Шеик Зувајд и град Рафа на граници са Газом указују, међутим, на координацију, каква раније није виђена, навела је америчка агенција.

Званичници кажу да би биланс жртава могао да се повећа, пошто је војна база, гађана и ракетама и да има људи затрпаних испод рушевина.