latinica  ћирилица
30/01/2015 |  08:19 | Аутор: РТРС

Хаг: Данас коначна пресуда официрима ВРС за Сребреницу

Жалбено вијеће Хашког трибунала у случају "Вујадин Поповић и други" данас ће изрећи коначну пресуду официрима Војске Републике Српске оптуженим за злочине над муслиманима у Сребреници, у љето 1995. године.

Првостепеном пресудом, изреченом 2010. године, Трибунал је потпуковнике Вујадина Поповића и Љубишу Беару неправоснажно осудио на доживотни затвор, прогласивши их кривим за геноцид над око 7.000 сребреничких муслимана након што је Војска Српске, 11. јула 1995.године , заузела ту енклаву која је била проглашена зоном под заштитом УН.

Поповић је у то вријеме био начелник за безбједност Дринског корпуса ВРС, а Беара је исту дужност обављао у Главном штабу војске. Истом првостепеном пресудом, осуђени су још Драго Николић, безбједносни официр Зворничке бригаде ВРС, командант Зворничке бригаде Винко Пандуревић, генерал Радивоје Милетић, тадашњи командант специјалне полицијске јединице Љубомир Боровчанин, Милан Гверо, помоћник генерала Ратка Младића. Гверо је умро на привременој слободи у Србији.