latinica  ћирилица
30/01/2015 |  09:14 | Аутор: Агенције

Скандал у Аушвицу: Јевреји остали закључани у фабрици смрти

Двојица Јевреја, званице комеморације у Аушвицу остала су заробљена у нацистичкој фабрици смрти током помена холокауста на 70. годишњицу ослобођења логора.

Предсједник Јеврејске заједнице Рима, Рикардо Пачифичи, њен секретар Фабио Перуђа и екипа италијанске телевизије на челу с водитељем Давидом Паренцом, остали су 27. јануара послије комеморације у логору до касно увече, у ТВ-преносу емисије о холокаусту. Када су покушали да изађу, полиција их је ухапсила и саслушавала као преступнике.

Када су кренули назад, у хотел, установили су да је капија логора закључана, а ни након сат нису нашли никога ко би их пустио, те су покушали да изађу кроз прозор и укључили аларм.

Ту се одмах створила пољска полиција, али умјесто да пусти двојицу Јевреја који су изгубили породице управо у Аушвицу током холокауста, саслушавали су их прво два сата у самом Аушвицу, а онда су их одвели у полицијску станицу гдје је саслушавање настављено још три сата, до јутра.

- Шокиран сам. Двојица Јевреја заробљени у Аушвицу. На мјесту гдје сам изгубио дио породице, гдје су страдали моји дједови. Сигурно да то није било пријатно. За мене је то емотивно било толико тешко да сам у једном тренутку казао полицајцима: или ме хапсите, или ме пуштајте јер ово је за мене сувише - казао је Пачифичи.

Поступали су према нама као према преступницима, рекао је Перуђа , истичући да су стално долазили нови и нови полицајци. Нико од полицајаца није разумио стране језике на којима су заробљени Јевреји покушавали да објасне ко су, а тумач се појавио тек у полицијској станици.

Пољска је јуче званично изразила жаљење због апсурдног неспоразума који се догодио у Аушвицу.

- Изражавамо жаљење, али брига да помен жртвама холокауста протекне достојанствено, није дозволила да органи безбједности било какво нарушавање достојанства помена и мјеста третирају другачије до потпуно у складу са процедурама - саопштила је Амбасада Пољске у Риму.

Амбасада је објаснила да су мјере безбједности тог дана у Аушвицу биле драстично пооштрене будући да је комеморативној свечаности присуствовало скоро 50 државних делегација из цијелог свијета, многе од њих на челу са шефовима држава или влада.