latinica  ћирилица
30/01/2015 |  09:26 | Аутор: АП

Рок истекао, "Исламска држава" ћути

Рок који су џихадисти "Исламске државе "поставили је истекао, никакве поруке о судбини двојице талаца, засад, нема, а породице јорданског пилота и јапанског новинара данас су у агонији због неизвjесности.

У аудио- поруци постављеној на интернету,  џихадисти су заприjетили да ћe убити јорданског пилота, Муата ел Касеасбеха, ако до четвртка увече не буде предата на турској граници Ирачанка Саџида ел Ришави, прениjела је агенција АП.

Из те поруке се не разазнаје шта ће се догодити са јапанским новинарем Кенџијем Готом, ако Ирачанка не буде предата.
Јорданска влада је у четвртак саопштила да ће ослободити Ирачанку, иначе осуђену на смртну казну због смртоносних напада у Јордану 2005. године, једино ако добиле доказ да је талац Јорданац жив.
"Немам ништа да вам кажем", рекао је новинарима портпарол јапанске владе Јошихиде Суга, поновивши да Јапан "снажно вјерује" да ће Јорданци помоћи у спасавању таоца Јапанца.

Готова супруга Ринко Јого , ноћас је издала саопштење с молбом да џихадисти поштеде живот Готу.

Она је испричала да је размијенила неколико порука путем интернета са киднаперима и да је у посљедњих 20 часова  примила њихов коначан захтјев.

Брат отетог јорданског пилота рекао је да његова породица није добила никакво увјерење да је Касеасбех жив.
"Чекамо, само чекамо", рекао је брат.

Ирачанка Ришави (44) осуђена је на смртну казну вјешањем због умијешаности у самоубилачке бомбашке нападе на хотеле у Аману,  у новембру 2005. године, када је 60 људи погинуло.

Она је преживјела,  јер њен појас састављен од експлозива није експлодирао.

У првом моменту је признала кривицу да би касније рекла да није својом вољом учествовала у нападу.

Тројица њене браће су били оперативци Ал Каиде и погинули су у борбама у Ираку.

Јордан је пред великом дилемом у вези с размјеном  талаца, јер влада у Аману има непоколебљив став када је исламски екстремизам у питању.