latinica  ћирилица
30/01/2015 |  10:10 | Аутор: СРНА

Линта: Загреб не може дијелити Београду лекције о људским правима

Жалосно је да лекције Србији о потреби испуњавања критеријума у области људских права и правосуђа покушава да дијели Хрватска у којој се ратни злочинци славе као хероји, масовно крше људска права Срба и некажњено рехабилитује усташтво, оцијенио је предсједник Коалиције удружења избјеглица ,Миодраг Линта.

Линта истиче да је неморална изјава хрватског министра спољних послова Весне Пусић,  да ће Хрватска инсистирати да Србија испуни све критеријуме на путу до ЕУ.

Он је у саопштењу оцијенио да Хрватска није испунила скоро никакве захтјевне критеријуме из Поглавља 23, које се односи на правосуђе и људска права, а који се тичу рјешавања имовинских проблема протјераних Срба и српских повратника, питања несталих и кажњавања ратних злочинаца хрватске националности.

Линта је навео да је ЕУ драстично смањила критеријуме Хрватској за затварање овог поглавља средином 2011. године.

Он сматра да одбијање Весне Пусић да се огради од антисрпског дјеловања хрватских посланика у Европском парламенту представља још један знак да ће Хрватска учинити све да блокира Србију на њеном путу ка ЕУ.

Линта пита Весну Пусић због чега више од три мјесеца упорно одбија да, како је навео, јавно осуди срамну и проусташку одлуку Општинског вијећа Глине , од 21. октобра 2014. године којом је забрањено служење парастоса и одавање поште на мјесту православне цркве у Глини , у којој су усташе 1941. године звјерски убиле више од 1.500 Срба.

"Тражимо да Весна Пусић јавно покрене иницијативу да хрватска Влада распусти Општинско вијеће Глине јер се овом одлуком вријеђају преостали Срби у Хрватској, стотине хиљада прогнаних Срба и грађани Србије", додао је Линта.

Он је затражио да Пусићева јавно подржи иницијативу да се врати назив Спомен-дом који је саграђен 1967. године на мјесту срушене православне цркве и великог злочина.

"Хрватске власти су послије протјеривања Срба у акцији "Олуја" Спомен-дом преименовале у Хрватски дом и тиме послале поруку да одобравају велики злочин над више од 1.500 Срба", рекао је Линта.