latinica  ћирилица
30/01/2015 |  10:33 | Аутор: СРНА

У недјељу избори у три општине

У БиХ ће у недјељу, 1. фебруара, бити одржани избори у три општине – први за одборнике и начелника новоосноване општине Станари, те пријевремени избори за начелника у Источном Дрвару и Домаљевцу-Шамцу.
Гласачка кутија - Фото: РТРС
Гласачка кутијаФото: РТРС

Према изборним роковима, јутрос у 7.00 часова почела је забрана објављивања резултата испитивања јавног мњења и трајаће до затварања бирачких мјеста, а сутра у 7.00 часова почиње изборна тишина, која се завршава затварањем бирачких мјеста у недјељу, 1. фебруара. Први избори у Станарима одржавају се након што је Народна скупштина Републике Српске почетком септембра на посебној сједници усвојила закон којим је основана ова општина.

Право гласа на изборима у Станарима имају 7.943 бирача, званични су подаци Централне изборне комисије БиХ.

Од наведеног броја, за гласање на редовним бирачким мјестима уписано је 7.856 бирача, у одсуству 16 и изван БиХ 71 бирач.

ЦИК БиХ овјерио је три кандидата за начелника Станара, а то су Душан Панић из СНСД-а, Младен Кршић из СДС-а и независни кандидат Маринко Јањиловић.

За одборничка мјеста у Скупштини општине Станари такмичи се седам партија – ДНС, СП, ХДЗ БиХ, ПДП, Српска алтернатива, СДС и СНСД, те четири независна кандидата – Мирко Кајганић, Радојица Кесер, Славиша Ђукић и Борка Станковић.

Избори за начелника Источног Дрвара одржавају се након што су грађани у августу опозвали досадашњег начелника Драгана Лукача из СНСД-а, а за начелника Домаљевца-Шамца јер је Жељко Јосић из ХДЗ 1990 почетком изборне кампање за октобарске опште изборе поднио оставку на ово мјесто.

За начелника у Источном Дрвару ЦИК БиХ овјерио је кандидатуру Милке Иванковић из Завичајних социјалдемократа – Миле Марчета, те Милована Михајловића из Социјалистичке партије.

Право гласа у Источном Дрвару 1. фебруара имаће 176 бирача, од чега 143 за гласање на редовном бирачком мјесту, двоје у одсуству и 31 изван БиХ.

У општини Домаљевац-Шамац за начелника су кандидовани Мато Пргомет из ХДЗ-а БиХ, те Марио Јуркић из ХДЗ-а 1990.

За начелника Домаљевца-Шамца право да гласа има 4.416 бирача и то 3.649 на редовним бирачким мјестима, 100 у одсуству и 667 ван БиХ.