latinica  ћирилица
30/01/2015 |  10:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Почиње 11. фестивал "7 величанствених"

Фестивал европског дугометражног документарног филма "7 величанствених" почиње вечерас у Сава центру и траје до 5. фебруара.

Директори и оснивачи фестивала Зоран и Светлана Поповић и стални селектор, филмски посленик из Данске Tue Stin Miler одабрали су за 11. издање овог специфичног фестивала врхунске модерне документарце у продукцији Холандије, Велике Британије, Шпаније, Данске, Португалије, Финске и Француске.

Први на програму је "Нови Рејкс музеј - филм" редитељке Уке Хогендејк, која је пратила дугогодишњу реконструкцију најзначајнијег музеја у Амстердаму.

Слиједе "Вирунга" Орланда фон Ајнзидла, "Меси" Алекса де ла Иглесије, "Демократе" Камиле Нилсон, "Изненада моје су мисли стале" Жоржа Пеликануа, "Сјеверно од раја" Вирпи Сутари и "Правила игре" Клодин Бори и Патриса Шањара.

Послије пројекција публика ће моћи да разговара са ауторима, који ће током боравка у Београду држати мастер-класове за младе синеасте, што је од самог почетка пракса "7 величанствених". Уз Tue Stin Miler, гости 11. фестивала биће редитељи Хогендијк, Нилсон, Пеликану, Сутари, Бори и Шањар.