latinica  ћирилица
30/01/2015 |  11:06 | Аутор: Агенције

Шпанија: Подемос креће у офанзиву

Подстакнута побједом свог савезника Сиризе у Грчкој, шпанска партија Подемос почиње изборну годину великим демонстрацијама у суботу у Мадриду.

Подемос је дао обећање да ће срушити садашњу власт коју сматра корумпираном.

Подемос је формиран прије једва годину дана, а овај скуп најављен као "Марш за промјене" планиран је много прије него што се знао датум пријевремених избора у Грчкој нити што се могла предвидјети побједа левичарске Сиризе, партије коју вођа Подемоса подржава.

Вођа Подемоса Пабло Иглесијас био је одушевљен када је у недјељу побиједио Алексис Ципрас у Грчкој, кога је он подржавао за вријеме изборне кампање, и изјавио је да је "стигла нада" и да почиње одбројавање.

У мају ће Подемос  учествовати на регионалним изборима у Шпанији, а Иглесијас (36), бивши професор политичких наука нада се побиједи на парламентарним изборима крајем године.

За неколико мјесеци његова партија која је настала од "Покрета огорчених" који се борио против штедње, ојачала је и према анкетама далеко је испред опозиционе Социјалистицке партије, а некад и испред владајуће Народне партије.

Подемос очекује да ће у суботу напунити Пуерта дел Сол трг у центру Мадрида гдје се родио покрет "Огорчених". Очекује се долазак демонстраната из цијеле Шпаније аутобусима, возовима или колима.

Тада ће бити најављена промјена политике тако да буде у служби народа а не у служби приватних интереса, рекао је Ињиго Ерехон, други човјек у партији.

Иако је привреда почела да се опоравља незапосленост је и даље 23 одсто и већина Шпанаца живи лошије него прије кризе. Подемос оптужује корумпирану мањину да је направила највећу пљачку у скоријој шпанској историји.

Ослабљене скандалима две партије које су традиционално владале Шпанијом смјењујући се ско 40 година нападају ову нову групацију.

Премијер Маријано Рахој позвао је Шпанце да не играју "руски рулет" и гласају за партију која "обећава мјесец и сунце".

Конзервативци, социјалисти и медији свих оријентација осуђују недефинисани политички програм Подемоса, симпатије његових вођа за социјализам бившег венецуеланског предсједника Уга Чавеса, и утају пореза која се приписује неким од њих.

Вођство Подемоса дистанцирало се од поступака Чавеса и рекли су да ће објавити своје пореске пријаве да би отклонили сваку сумњу.