latinica  ћирилица
30/01/2015 |  16:35 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ тражи већу казну за Ковачевића

Тужилаштво БиХ затражило је од Апелационог вијећа Суда БиХ већу казну за Земира Ковачевића, који је првостепеном пресудом осуђен на 10 година затвора за злочине почињене над српским цивилима у селу Сијековац код Брода.

Тужилаштво сматра да Ковачевић није добио одговарајућу казну с обзиром на "безобзирност" приликом убиства два цивила 26. марта 1992. у селу Сијековац, као и у саучесништву у страдању других мјештана.

"Оптужени је показао безобзирност према полу, здравственом стању, према дјеци, женама и старим, укључујући и особу с посебним потребама", рекла је тужилац Дика Омеровић.

Као посебну отежавајућу околност, она је истакла да је Ковачевић у судници имао "непријатељски однос према свједоцима, да је негодовао, па чак их и вријеђао", преноси БИРН.

Ковачевић је првостепеном пресудом проглашен кривим за убиства, малтретирање и пљачку српских цивила у марту и априлу 1992, док је ослобођен оптужби да је у јулу и августу водио цивиле на принудне радове. На ослобађајући дио пресуде није уложена жалба, тако да је у том дијелу пресуда правоснажна.

Одбрана оптуженог уложила је жалбу по свим основама на пресуду која је изречена 21. маја 2014. године. Бранилац Бајро Авдић посебно је указао на "повреду права на одбрану", јер сматра да им Тужилаштво БиХ није доставило све доказе којима располаже. Оцијенио је и да је првостепено вијеће извело погрешне закључке у вези са "кључним питањем - почетком оружаног сукоба". "Почетак оружаног сукоба у БиХ се веже за 6. април 1992. године. Насупрот закључку првостепеног вијећа, дешавања и фактичко стање не испуњавају услове за оружани сукоб, већ немир", рекао је Авдић.

Према наводима одбране, Вијеће није водило рачуна ни о контрадикторности изјава свједока. "Докази не потврђују да је ријеч о нападу на цивилно становништво, већ о инциденту који се десио за вријеме прикупљања оружја", рекао је Авдић.

Одбрана је тврдила да су "извршиоци радњи у Сијековцу припадници Хрватских оружаних снага". Оптужени је рекао да тог дана није ишао у улицу у којој су почињена убиства цивила.

Апелационо вијеће одлуку ће донијети накнадно.