latinica  ћирилица
30/01/2015 |  16:46 | Аутор: СРНА

Све више младих изложено пасивном пушењу

Тимови породичне медицине у Републици Српској регистровали су за девет мјесеци прошле године пушачки статус код 56.467 пацијената, којима су понудили здравствену услугу одвикавања од пушења у складу са предметним водичем, подаци су Министарства здравља и социјалне заштите.
Забрана пушења - Фото: илустрација
Забрана пушењаФото: илустрација

Према резултатима Глобалног истраживања пушења код школске дјеце и омладине које је у Републици Српској проведено 2013. године, учесталост конзумирања дуванских производа у старосној групи од 13 до 15 година је 10,5 одсто, и то чешће код дјечака него код дјевојчица.

Више од половине младих у наведеном узрасту изложено је пасивном пушењу у властитој кући и на затвореним јавним мјестима.

Када је у питању учесталост ове навике међу одраслим становништвом, подаци истраживања здравственог стања становништва из 2010. године показују да је проценат пушача у Републици Српској са 33,6 одсто у 2002. години пао на 28,7 у 2010. години.

Најчешћи пушачи су биле особе старости од 35 до 44 године, са процентом учесталости од 39,1, док лица са завршеном основном или средњом школом чешће конзумирају дуван од лица са завршеном вишом или високом школом.

Просјечан број година пушачког стажа у Републици Српској био је 20,2 године, при чему је код мушкараца износио 22,1, а код жена 17,4 године, а најдужи стаж имала су лица старија од 65 година и лица са завршеном основном школом, саопштено је из ресорног министарства.

Према процјенама Свјетске здравствене организације, у свијету годишње умре шест милиона људи од посљедица болести повезаних са пушењем, а уколико се тренд употребе дувана настави развијати истим темпом, очекује се да ће се у наредних 15 година број смртних случајева повезаних са пушењем повећати на осам милиона.

Научне студије су потврдиле да се у везу са пушењем доводи више од 40 обољења, међу којима и канцерогена.

У свијету постоје економски показатељи да је потражња за цигаретама мања што је њихова цијена виша, према којима повећање цијене цигарета за 10 одсто води ка смањењу учесталости пушења за четири процента.

У Министарству здравља и социјалне заштите као једну од значајнијих мјера контроле наводе повећање цијена дувана и дуванских производа усљед повећања акциза, чији је минимални износ у Републици Српској од првог јануара двије КМ.

Једна од мјера превенције употребе дувана и дуванских производа је доступност метода за одвикавање од пушења, које су грађанима Републике Српске доступне у амбулантама породичне медицине.

Министарство указује и на неопходност наставка укључивања здравствених радника, наставног особља, медија и цијелог друштва у примјену мјера које се односе на превенцију пушења дувана и дуванских производа у Републици Српској, да би се осигурала околина без дуванског дима.

Национални дан борбе против пушења, 31. јануар, обиљежава се од 1984. године, када је овај дан у СФРЈ прихваћен као Дан без цигарете.