latinica  ћирилица
31/01/2015 |  11:54 | Аутор: СРНА

Отворена изложба графика "Љепота звијери" у Приједору

Изложба графика Бориса Мајсторовића из циклуса "Љепота звијери" отворена је у Музеју Козаре у Приједору.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић рекао је да сви који осјећају умјетност и ликовност већ на први поглед могу видјети да је ријеч о квалитетној изложби, а тај квалитет се огледа не само на сваком отиску засебно, већ и у зналачком компоновању тих отисака у јединствену цјелину.

"Тај квалитет је битан нама у Музеју Козаре не само зато што ће наши суграђани имати прилику да виде ову изложбу, већ и зато што смо усвојили ново правило да сви који овдје излажу имају обавезу да бар по један рад оставе овој установи", рекао је Радоњић синоћ отварајући изложбу.

Кустос умјетничке збирке Музеја Козаре Алекса Милић навео је да је Борис Мајсторовић завршио студиј графичког дизајна код Вернера Мајера у Минхену и студије графике код Џевада Хозе на сарајевској Академији ликовних умјетности, те да је сигурно да су оба велика, доказана, свјетска умјетника оставила траг на његово дјеловање.

"Назвао бих то занатским поштењем и класичном школом академије која полако изумире, али увијек негдје остаје гдје је линија и цртеж оно на чему се заснива цијели умјетнички живот, односно дјеловање", рекао је Милић

Изложба приказује цијели процес стварања графике односно умјетничког дјела од самог почетка - линеарног, једноставног, сведеног, емотивног, свакодневног доживљеног цртежа до неког крајњег резултата који на крају доводи или до црног квадрата на бијелој позадини или до бијелог квадрата на бијелој позадини Казимира Маљевича.

Аутор Борис Мајсторовић рекао је да изложени радови могу на неки начин отворити очи публици која није навикла на ову врсту ликовности, тако да неки други пут и неком другом приликом покуша комуницирати са сликом.

"Овдје су поштовани основни архетипи графичког заната које је још Рембрант успоставио. Иако то данас није модерно, то је нешто што мене води и основна потреба је да цртам. Кад сам завршио тих шест циклуса, искомбиновао сам их у новом дјелу у дугим форматима гдје од веома конкретног сажимањем долазимо до тоталне апстракције", навео је Мајсторовић.

Изложба графика Бориса Мајсторовића у Музеју Козаре биће отворена до 23. фебруара.