latinica  ћирилица
31/01/2015 |  12:45 | Аутор: Глас Српске

Лет балоном преко Тихог океана оборио рекорд

Прелетањем Тихог океана двојица пилота успјела су да оборе даљински рекорд летења у хелијумском балону.

Американац Трој Бредли и Рус Леонид Тјухјајев полетјели су прошле недјеље из Јапана у свом балону према Сјеверној Америци. Метеоролошки услови су их, међутим, приморали да промјене курс према Мексику.

Балон двојице авантуриста, назван "Два орла", конструисан је од јаког материјала састављеног од кевлара и угљеничних влакана, а тежи свега 100 килограма. Опремљен је најсавременијим уређајима попут монитора и других инструмената који прикупљају податке којима ће Бредли и Тјухјајев документовати свој подвиг.

Специјално дизајнирана капсула, постављена испод огромног хелијумског балона, направљена је да издржи десетодневно путовање.

С обзиром на то да постојећи рекорд, постављен 1981. године, износи 8.383 километра, то значи да треба да пређу 8.465 километара, што су они и учинли.

Њихов подвиг ће морати да сачека званичну потврду најприје америчке Националне ваздухопловне асоцијације, а потом и Међународне ваздухопловне федерације, што може да потраје неколико недјеља, па чак и мјесеци.

Бредли и Тјухјајев се, такође, надају да ће оборити и временски рекорд који је постављен још 1978. када су тројица америчких пилота, прелетјевши Атлантик, провела 137 сати, пет минута и 50 секунди у балону.

Балон "Два орла", који може да буде у ваздуху највише 10 дана, тренутно лети шести дан.


World News Videos | ABC World News