latinica  ћирилица
31/01/2015 |  13:52 | Аутор: СРНА

Соколац: 19 година од формирања Петог корпуса ВРС (ВИДЕО)

На Сокоцу је данас обиљежено 19 година од формирања Петог корупса Војске Републике Српске у чији састав су ушле ратне јединице Сарајевско-романијског, Дринског и Херцеговачког корпуса.
19 година од формирања Петог корпуса Војске Републике Српске - Фото: СРНА
19 година од формирања Петог корпуса Војске Републике СрпскеФото: СРНА

За погинуле и умрле припаднике Петог корпуса Војске Републике Српске служен је парастос у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

На унутрашњим зидовима овог храма постављене су плоче са 4.000 имена погинулих бораца у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату са подручја Сарајевско-романијске регије.

Парастос је служио настојатељ манастира јеромонах Андреј, а потом је на Војничком спомен-гробљу "Мали зејтинлик" на Сокоцу служен помен за 959 српских бораца чији посмртни остаци почивају на овом гробљу.

Код централног крста на гробљу вијенце су положиле делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, града Источно Сарајево, Борачке организације са Пала, регионалних одбора борачких организација, те делегација општине Пале.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да је Пети корпус, односно јединице које су ушле у његов састав, дао велики допринос на очувању ових простора и стварању Републике Српске.

"Данас овдје на `Малом зејтинлику` желимо да обновимо сјећања на дјело и жртву коју су поднијели погинули борци у одбрамбено-отаџбинском рату", нагласио је Лучић.

Према његовим ријечима, ту су сахрањени погинули саборци који су дали животе за стварање Републике Српске.

"Ово мјесто нас подсјећа на жртву наших сабораца што нам даје снагу да сачувамо Републику Српску, а она ће бити сачувана ако борачке категорије добију статус у друштву који заслужују", истакао је Лучић.

Он је указао на потребу да се поправи материјални статус незапослених демобилисаних бораца, породица погинулих бораца и ратних војних инвалида и буду испоштована њихова законска права.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић подсјетио је на формирање Петог корпуса Војске Републике Српске 31. јануара 1996. године чије је сједиште било на Сокоцу.

Он је истакао да се на дан сјећања на формирање овог корпуса саборци присјећају оних који су живот дали за отаџбину Републику Српску.