latinica  ћирилица
31/01/2015 |  21:23 | Аутор: РТРС

Хашани: Ђаци пјешаци примјер храбрости и упорности (ВИДЕО)

Ове године обиљежава се стогодишњица рођења славног књижевника Бранка Ћопића. У Хашанима, његовом родном селу, основну школу похађа десеторо ђака. Међу њима, највише је пјешака, који и по највећим сњежним мећавама, сами километрима пјешаче до школе. Иако до школе и назад дневно пјешаче и по четири сата дневно, узорни су ђаци који скоро никада нису изостали с наставе.

И стотину година након рођења славног Бранка Ћопића, у његовим родним Хашанима ђаци и даље "живе" сличне судбине. Два другара, Давид Давидовић и Драшко Узелац из села Козин, свакодневно до основне школе "Бранко Ћопић" у сусједним Хашанима и назад препјешаче по десетак километара. И по најљућој зими, сами пролазе брдима и кроз шуме. Успут сусрећу само дивље животиње.

 "Тешко је да се пјешачи, али само се може пјешке може доћи до школе. Путем још нисам нигдје видио вука, али сам видио медвједа" каже Драшко.


Да би дошли до школе, не муче се само ђаци, већ и двоје учитеља, који сваки дан од Бањалуке до Хашана пређу око 230 километара.


Учитељ Мирко Раос каже да се некако боре. Понекад се, додаје, и заглаве аутомобилом у јарку. 

"Тада тражимо помоћ мјештана који врло радо дођу да нам помогну, па ако треба ту и повући и извући из јарка. Било је пар пута мало скретања, али ништа опасно", каже Раос.)

У Хашанима ове године почиње изградња Спомен поручја "Башта сљезове боје" чиме ће Крајина добити Ћопићград.

Начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић истиче да је њихова обавеза да кроз овај пројекат ово подручје буде памћено по Ћопићу, али не смета, каже, ништа и да једном ово подручје или општина буде назива Ћопићево.

Мјештани Хашана вјерују да би Спомен подручје пружило шансу за развој и повратак становништва на ово погранично подручје.