latinica  ћирилица
01/02/2015 |  11:03 | Аутор: Агенције

Снимак погубљења Јапанца аутентичан

Јапанска влада саопштила је данас да је снимак погубљења таоца, јапанског држављана Кенџија Готоа, који је емитовала Исламска држава "врло вјероватно аутентичан", а свјетски лидери су снажно осудили убиство.

"Након исцрпне анализе, сматрамо да је видео снимак врло вјероватно аутентичан", изјавио је портпарол владе у Токију Јошихиде Суга, а пренијела агенција АФП.

Упитан да ли је мушкарац на видео снимку 47-огодишњи новинар Кенжи Гото, Суга је одговорио: "Мислимо да јесте."

Окрутно убиство јапанског таоца оштро је осудио генерални секретар Бан Ки-Мун, који је чин припадника Исламске државе описао као "варварско убиство".

"Нјегова смрт указује на насиље којем је у Ираку и Сирији изложено много људи", наводи се у саопштењу Бана, који је такође позвао на безусловно ослобађање свих талаца које држе џихадисти.

Амерички предсједник Барак Обама назвао је данас погубљење јапанског новинара "ужасним убиством" и навео да се САД солидаришу са Јапаном у осуди тог "варварског чина".

Бијела кућа је саопштила да засад не може да потврди аутентичност самог видео снимка, који је синоћ објавила Исламска држава, али може да потврди да је Гото убијен.

Обама у саопштењу истиче Готову храброст и поздравља упорну посвећеност Јапана постизању мира и просперитета на Блиском Истоку, као и широм свијета.

Британски премијер Дејвид Камерон је синоћ осудио "запрепашћујуће" убиство јапанског новинара, који је киднапован у октобру док је у Сирији покушао да издејствује ослобађање колеге, који је убијен почетком јануара.

"Оштро осуђујем ужасно и презира вриједно убиство Кенџија Гота. То је још један подсетник да је ИС отјелотворење зла и да не показује никакав обзир према људском животу", наводи се у саопштењу Камерона.

Убиство јапанског таоца је осудио и француски предсједник Франсоа Оланд. "Оштро осуђујем брутално убиство јапанског држављанина Кенџија Готоа. Француска саосјећа са Јапаном у овом тешком тренутку", наводи се у саопштењу.

Оланд је додао да ће Француска и Јапан наставити да "сарађују у циљу постизања мира на Блиском Истоку и елиминисања терористичких група".

Исламска држава објавила је синоћ снимак на интернету наводећи да су одсијецањем главе убили и другог јапанског таоца, Кенџија Готоа. Британска агенција Ројтерс пренијела је да се на снимку види једна особа с ножем на врату Јапанца који клечи, а затим је приказано тијело тог јапанског новинара, таоца, на коме је постављена његова глава.

Обраћајући се директно јапанском премијеру Шинзо Абеу, особа са британским акцентом је рекла: "Због ваше непромишљене одлуке да учествујете у рату у којем не можете побиједити, овај нож не само да ће убити Кенџија већ ће бити искоришћен и да пролије крв кад год наиђемо на ваше људе. Ноћна мора за Јапан је почела."