latinica  ћирилица
01/02/2015 |  11:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Музеј Вука и Доситеја - здање прилагођено дјеци

Најмлађи се у свом животу сусрећу са дјелом и радом Вука Караџића и Доситеја Обрадовића, а мјесто где могу највише научити о њима, видјети како су живјели и шта су радили је свакако Музеј посвећен тој двојици великана.

Музеј се налази у најстаријој сачуваној стамбеној згради у Београду, која је подигнута је у првој половини 18. вијека, вјероватно за Београдског дефтердара (турског управитеља ризнице).

Здање је 2012. године потпуно реновирано и са новом сталном поставком први је музеј који је комплетно завршен и обновљен.

Вд директора Музеја Вука и Доситеја Елиана Гавриловић рекла је Тањугу да је све у том здању прилагођено најлмађима пошто су његови стални посјетиоци дјеца од предшколског узраста па све до средње школе.

"Планирамо да проширимо програме. Намеравамо да позовемо школе да овде одржавају додатне литерарне часове, песничке вечери, а жеља нам је и да се окренемо одраслој популацији, поготово ка припадницима трећег доба, који би овде могли квалитетно да проводе своје време", најавила је она.

Она подсећа да у тај Музеј дјеца долазе организовано преко вртића и школа, али и индивидуално, некада по препорукама наставника како би ту урадили реферат или семинарски рад, а чести посјетиоци су и средњошколци из гимназија и средњих стручних школа. Гавриловић каже да за дјецу имају посебне програме и просторију коју су назвали "Азбукаоница", а у питању је посебна соба за додатне музејске едукативне програме.

Она објашњава да најмлађе највише интересује Вукова соба са његовим личним предметима. "Тинејџери се највише осврћу на писана издања Доситеја и Вука, док одрасла популација углавном разгледа уметничка дела и слике".

Архитектонски зграда представља класичан примјер куће балканског стила, а зграда је под заштитом, па на нјој није могуће радити никакве интервенције.

Кућа је више пута мјењала намјену и власнике, а између 1809. и 1813. године, у њој је радила Велика школа коју је основао Доситеј Обрадовић. Та школа представљала је прву вишу просвјетну установу у Србији, која ће се касније развити у универзитет.

Здање музеја заштићено је као културно добро од изузетног значаја за Републику Србију.