latinica  ћирилица
01/02/2015 |  12:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Откривен најстарији соларни систем у нашој галаксији

Међународни тим астронома објелоданио је да је открио досад најстарији познати соларни систем у нашој галаксији
Откривена нова планета - Фото: илустрација
Откривена нова планетаФото: илустрација

Ријеч је о јако старој звијезди, названој Кеплер 444, око које кружи пет планета налик Земљи, што упућује на закључак да су се планете формирале током цијеле историје универзума.

Овај сунчев систем, откривен помоћу НАСА телескопа Кеплер, стар је 11,2 милијаде година и настао је у доба самог рађања галаксије, истиче се у студији објављеној у часопису "Astrophysical Journal".

"Звезда Кеплер 444 слична је Сунцу, а удаљена је 117 свјетлосних година од Земље", рекао је Бил Чаплин, астрофизичар са Универзитета у Бирмингему.

Поменуте планете, од којих се најудаљенија налази на само 12 милиона километара од своје звијезде, направе круг око Кеплера 444 за мање од десет дана. Астрономи наводе да због такве близине на планетама најверојатније нема живота.

"Претпоставља се да је на њиховој површини топлије него на Меркуру, а да су атмосфера и океани одавно нестали. Остала је само спржена, каменита површина. Планета најближа звезди Кеплер 444 величине је Меркура, а најудаљенија је мања од Венере или Земље. Остале су попут Марса", казао је Чаплин.

Оно што је астрономе ннајвише изненадило је старост звијезде Кеплер 444, која је, наиме, два пута старија од нашег сунчевог система.

"Никада нисмо видели ништа слично. Реч је о веома старој звезди, а тако велики број малих планета чини је изузетном", казао је коаутор студије физичар Данијел Хабер са Универзитета у Сиднеју.

Астрономи могу да изјмере старост удаљене планете помоћу астеросеизмологије, технике која мјери осцилације звијезде.

НАСА телескоп Кеплер лансиран је у марту 2009. године са задатком да у Млијечном путу пронађе планете попут наше на којима је живот могућ.

Кеплер је досад детектовао више од 3.800 планета, од којих је много слично Земљи.