latinica  ћирилица
01/02/2015 |  12:23 | Аутор: Агенције

Умро отац антибеби пилуле

Изумитељ антибеби пилуле, хемичар пореклом из Аустрије, Карл Ђераси преминуо је у 91. години.
Таблете - Фото: flickr.com
ТаблетеФото: flickr.com

Хемичар је дуго времена имао лош однос са својом земљом рођења, Аустријом. Рођен је у Бечу, као син оца Бугарина и мајке Аустријанке, која је због вјенчања узела бугарско држављанство. Јеврејска породица преселила се у Бугарску, одакле се Ђераси са мајком поново вратио у Беч након развода родитеља.

Мајка је, по повратку добила натраг аустријско држављанство, док Карлу захтјев за држављанство није одобрен. Тек 2004. године је, као заслужан грађанин добио аустријски пасош, а тада је већ био држављанин САД.

Ђераси је 1938. године протјеран из нацистичког Беча у САД, гдје је радио као научник-хемичар. Свјетску славу стекао је захваљујући два открића - синтетизацији хормона кортизон, чиме је омогуће масовна производња и 1951. године ситнетизацији хормона гестаген, уз који је заједно са два друга америчка научника, развио антибеби пилулу.

Увијек је одбијао прихватање назива антибеби пилула, јер како је говорио, ријеч је о пилули за спречавање трудноће, а не лијека усмјереног против беба.

Иначе у Бечу је, према сопственим наводима, први пут од протјеривања боравио тек током 1950-их година и то због учешћа на једном конгресу.

Протеклих година Ђераси је често долазио у Беч, гдје се и настанио и добио више почасних доктората.

Прославио се и као аутор, након што је од 1985. године почео са кратким причама и пјесмама, прије него што се посветио писању романа научне фантастике.

Као колекционар умјетничких дјела посједовао је више од 150 дјела Пола Клеа, које је позајмио музеју модерне умјетности у Сан Франциску и „Албертини“ у Бечу.