latinica  ћирилица
01/02/2015 |  13:24 | Аутор: РТРС

Ђоковић пети пут подигао пехар у Мелбурну

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић освојио је први Гренд слем турнир сезоне, Аустралијан опен. Српски тенисер је у финалу савладао Британца Ендија Мареја са 3:1, по сетовима 7:6, 6:7, 6:3, 6:0.

Ђоковић пети пут освојио Аустралијен опен (FOTO: Ben Solomon/Tennis Australia)

Први рекет свијета освојио је свој пети трофеј у Мелбурну, укупно осми Гренд слем наслов у каријери.

У мечу који је обиљежило доста падова у игри оба тенисера, Ђоковић је направио 53 директна поена, одсервирао осам ас сервиса и направио 40 нефорсираних грешака. С друге стране, Мареј је имао 41 винер, уз 10 ас сервиса и 49 неприсиљених грешака.

Најбољи тенисер свијета остварио 16. побједу у 24 међусобно одиграна меча са Британцем.

Ђоковић је након меча оцијенио да је и пету титулу на Аустралијан Опену освојио захваљујући пре свега менталној снази.

"Ментална снага вјероватно игра најважнију улогу. Да бисте добили неизвјесне дуеле и пребродили тешке тренутке неопходно вам је да посједујете ту унутрашњу снагу", рекао је Ђоковић који је на импресиван начин завршио финални меч против Британца Ендија Мареја - са 6:0.

Ђоковић је нагласио да је у мечу против Мареја било много обрта и осцилација са обје стране.
"Сви су знали да ће ово бити велика борба. Знали смо да имамо подједнаке шансе за титулу. Ситуација је била слична оној из финала 2013. када смо прва два сета играли преко два сата, а вечерас смо потрошили два и по сата. Било је исцрпљујуће. Обојица смо прошли кроз тешке тренутке и могли сте да видите да сам био у кризи на крају другог сета и почетком трећег.

Осјећао сам се исцрпљеним, требало ми је мало времена да се опоравим и у томе сам успио. Почео сам да играм агресивније на мрежи, направио сам значајан бтрејк код 2:0 за њега и то ме је ментално вратило у меч", рекао је Ђоковић.

Први рекет Србије нагласио је да је осјетио огромно олакшање када је освојио трећи сет и повео са 2:1.
Ђоковић је истакао да не жели да прича лоше о Мареју који је на конференцији за новинаре рекао како је био деконцентрисан физичким проблемима које је српски тенисер имао током меча - због повреде шаке и скочног зглоба.

Ђоковић пети пут освојио Аустралијен опен (FOTO: Ben Solomon/Tennis Australia)

"Меч као што је овај доноси огромну тензију и узавреле емоције. Није лако бити потпуно сконцентрисан до краја меча. Био је онај прекид у другом сету, када су неки навијачи упали на терен. Пауза је заиста била дуга, а ја сам послије тога изгубио сет, иако сам имао предност од једног брејка. Мареј је потом почео да да игра агресивније и боље", рекао је Ђоковић.

Он је нагласио да ова титула у Мелбурну, осма грен слем у каријери, за њега има посебну важност јер је освојио као новопечени отац и супруг.

"Ово је први грен слем који сам освојио као отац и супруг. Просто сам испуњен поносом", рекао је Ђоковић.
Он је нагласио да титулу у Мелбурну сигурно не би мијењао за трофеј на Ролан Гаросу, једини који није освојио.

"Заиста мислим да се с разлогом дешава све у животу. Због тога не желим да трошим енергију размишљајући о тим стварима. Постоји разлиог зашто сам овде освојио пет титула, а у Паризу ни једну. Управо то ме тјера да идем даље, да се трудим и вјерујем да ћу у томе успјети до краја каријере", поручио је Ђоковић.