latinica  ћирилица
01/02/2015 |  13:36 | Аутор: Агенције

Филмови из регије на филмском фестивалу у Берлину

На овогодишњем 65. међународном филмском фестивалу у Берлину, који ће бити одржан од 5. до 15. фебруара, биће приказан 441 филм из 72 земље, од тога и неколико остварења из регије.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

У оквиру такмичарског програма ове године биће приказана 23 филма, док се 19 њих такмичи за фестивалске награде - Златног медвједа и Сребреног медвједа.

Предсједник жирија за награде Златни медвјед и Сребрени медвјед биће амерички редитељ Darren Aronofsky, а седмочлани међународни жири сачињаваће њемачки глумац Daniel Bruhl, јужнокорејски редитељ и сценариста Bong Јооn-hо, америчка продуцентица Маrtha dе Laurentiis, перуанска редитељка Claudia Llosa, француска глумица Аudrey Таutоu и амерички сценарист Маtthеw Wеiner.

На овогодишњем фестивалу, у такмичарском програму "Generation 14plus" биће приказан краткометражни играни филм "Пикник" хрватског редитеља Јуре Павловића, који говори о 15-годишњем Емиру, који, у друштву радника социјалне службе, одлази у посјету оцу на издржавању затворске казне у полуотвореном одјелу казнионице на Игману.

Ове године ће на "Berlinale Talents" едукативној платформи у оквиру фестивала, учествовати два филмаша из Хрватске, сценаристе Звонимира Муниврана и продуцента Данијеле Пека.

У оквиру исте платформе биће приказан и македонски филм "Тајни састојак" Емилије Чочкове.

Свјетску премијеру на овогодишњем фестивалу, у програмској секцији "Форум", имаће дугометражни документарни есеј-филм "Flotel Europa" редитеља Владимира Томића, у копродукцији Србије и Данске.

Фестивал ће бити отворен филмом "Нико не жели ноћ" шпанске редитељице Isabel Coihet.

Свјетску премијеру на фестивалу имаће драма "Витез пехара" чији је редитељ Torrenc Malick, а у којој глуме Cristian Bale, Cate Blanchett и Natalie Portman, те нови филм британског редитеља  Petara Geenwaya "Eisenstein u Guanajuatu", легендарном совјетском филмашу и његовом путу у Мексико.