latinica  ћирилица
01/02/2015 |  17:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Македонија: Оптужбе за угрожавање уставног поретка

Четири особе, међу којима лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев оптужени су за угрожавање уставног поретка државе, што је први пут у историји Македоније да се против неког лица подносе такве оптужбе, пишу данас македонски медији.

Македонска полиција поднијела је у суботу кривичне пријаве против бившег шефа државне безбједности Зорана Верушевског, његове супруге Соње и Бранка Палифова, директора јавног комуналног предузећа у Струмици, гдје је Заев градоначелник.

Оптужбе које је министарство поднијело код јавног тужиоца односе се на насилне пријетње усмјерене према владиним званичницима са циљем подривања уставног поретка у Македонији, навела је МИА.

У полицијској акцији пуч ухапшени су супруга Верушевског и Палифов, док је Верушевски ухапшен прошле седмице по другим оптужбама и четири његова компјутера су заплијењена.

Сви осим Заева су у притвору, а лидер опозиције је предао пасош, наводе македонски медији.
Министарство унутрашњих послова Македоније је потврдило да је Верушевски, заједно са лидером опозиције, умијешан у покушај да се изврши притисак на владу.

Македонски премијер Никола Груевски потврдио је на конференцији за новинаре у суботу у Скопљу да је опозициони лидер Зоран Заев покушао да га уцијени разговорима добијеним прислушкивањем.

Груевски је рекао да је имао четири састанка са Заевом између септембра и новембра, током којих је опозициони лидер тражио да његов Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) уђе у владу и запријетио објављивањем разговора уколико се то не догоди.

"Заев је хтио да техничка влада буде одмах формирана, и уколико не, рекао је да ће објавити снимљене телефонске разговоре на којима је читаво руководство земље, које је добио уз подршку једне стране обавјештајне службе", рекао је Груевски.

Заев је рекао да посједује разговоре предсједника, предсједника парламента, чланова владе, новинара и политичара из владајуће коалиције и опозиције, од којих су неки аутентични.

"Чак и да разговори нису у потпуности тачни, чињеница да неки од њих јесу, показује озбиљност ситуације", рекао је премијер.
Груевски је рекао да има јаке и непорециве доказе да је Заев пријетио њему и влади и додао да постоје "неке ствари које не могу бити игнорисане у интересу земље".

"Заев је рекао да је одржао серију састанака са том страном службом и тражио да ми формирамо техничку владу Македоније", истакао је премијер.

Протеклих пет мјесеци, Заев и високи званичници СДСМ су најављивали да посједују "бомбу" која ће произвести пад владе.
Заев је демантовао оптужбе, наводећи да власти узалуд покушавају да спријече објављивање, како је рекао, запаљивих доказа криминалног дјеловања конзервативне владе премијера Груевског.

Министарка унутрашњих послова Гордана Јанкулоска је рекла да је ово први пут у историји Македоније да су против неког лица подигнуте оптужбе за насилно рушење уставног поретка.

Јанкулоска је рекла да су неки од електронских фајлова пронађених код Верушевског повјерљиви, а да други указују на нелегално прислушкивање телефона.

"Задовољни смо материјалним доказима које имамо да подржимо оптужбе и оставићемо канцеларији тужиоца да одреди њихову вриједност", додала је министарка.

У вези са оптужбама реаговала је и ЕУ, која је затражила спровођење независне и транспарентне истраге.