latinica  ћирилица
01/02/2015 |  20:54 | Аутор: СРНА

Главаш стигао у Хрватску - дочекан као херој

Осуђеник за ратне злочине Бранимир Главаш стигао је вечерас у Хрватску, након што је недавно пуштен из мостарског затвора гдје је служио затворску казну због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године.

Главаш је нешто прије 19.30 часова ушао у Хрватску, а на граничном прелазу између Хрватске и БиХ сачекале су га страначке колеге из ХДЗ-а Славоније и Барање.

Локални медији преносе да су се потом упутили у Осијек гдје су Главашу удружења раних ветерана из осјечко-барањске жупаније приредила велики концерт добродошлице.

На осјечком тргу окупило се неколико хиљада људи. На једном надвожњаку, на улазу у град, постављен је транспарент "Бранимир Главаш херој", преносе медији.

Главаш је прије десетак дана пуштен из затвора у Мостару након што је Уставни суд Хрватске поништио правоснажну пресуду Врховног суда којом је Главаш био осуђен на осам година затвора због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године и затражио да се поступак понови.

Главаш је више од пет година био у затвору, а у БиХ је побјегао уочи изрицања пресуде у Хрватској, будући да има и држављанство БиХ.

Пошто је на снази првостепена пресуда Жупанијског суда у Загребу којом је Главаш због ратних злочина осуђен на десетогодишњу затворску казну, тужилаштво је тражило да му се поново одреди истражни затвор. О томе би требало да се одлучује у понедјељак.