latinica  ћирилица
04/02/2015 |  08:55 | Аутор: РТС

Педијатри у Србији за враћање школске кухиње

Када питате просјечно дијете шта би најрадије појело, један од најчешћих одговора је пица. Ако томе додате газирано пиће, срећи нема краја, као ни сувишним килограмима и проблемима које они носе.
Храна - илустрација - Фото: getty
Храна - илустрацијаФото: getty

Доручак, ручак, вечера или ужина, пица је спас за родитеље. Брз оброк, а дјеца се не буне. Напротив. Међутим, само два парчета пице обезбиједе 570 калорија, тек 100 мање од "чикен нагетса" и 150 мање од хамбургера, наводи се у најновијој америчкој студији.

Једно парче пице понекад не смета, проблем је што су пице на свакодневном менију - од школских одмора до рођендана.

"У протекле двије и по године колико радим у играоници скоро да није било рођендана на коме није било послужење минипице или пице", каже Милица Ђурчанин радница у играоници "Шир Кан".

Само једно парче пице је петина пожељног дневног уноса калорија.

"Ако бисте свако јутро давали дјетету пицу за доручак, оно би за шест мјесеци добило три до шест килограма", каже нутриционисткиња Милка Раичевић.

Пица је укусна. Али има превише угљених хидрата и масти, а премало протеина и витамина. Педијатри упозоравају да је свако пето дијете прекомјерно тешко, јер дјеца данас једу превише тијеста.

Гојазност са собом може да донесе и дијабетес "типа два", повишен притисак, проблеме с костима, зглобовима.

"Пречесто узимање пице и хране сличних својстава које имамо у нашим пекарама наравно води дијете у гојазност". Ми, педијатри се јако залажемо да вратимо школску кухињу која би била под стручним надзором", каже Недељко Радловић, педијатар у Универзитетској дечијој клинициа у Тиршовој.

Поставља се питање шта је тако нездраво у укусном тијесту с мало кечапа, сира и шунке.

"Проблем је и тијесто и масноће из додатих намирница и проблем су конзерванси који се додају", каже нутриционисткиња Раичевић.

Од омиљеног јела не мора да се одустане, под условом да се мало промијени рецепт.

На примјер ако се узме тијесто од интегралног брашна, одозго стави сок од парадајза или изрезан парадајз и дода моцарела.

Такву пицу можете свако да направи, ако је нема на киоску. Лако је, није скупо, а нема бриге да ли ће због парчета више, дијете добити непотребне килограме. Најважније је да је такав оброк здрав.