latinica  ћирилица
05/02/2015 |  10:47 | Аутор: РТРС

Не претјерујте са џогирањем

Превише џогирања може лоше да утиче на ваше здравље као и да никада нисте обули патике за трчање.

Истраживање које је објављено у часопису "Journal od the American College of Cardiology" пратило је 12 година здравствено стање више од 1.000 људи. Неки од њих су редовно трчали, а неки нису уопште.

Они који су џогирали умјереним темпом мање од два и по сата недјељно имали су најмањи ризик да умру током периода истраживања. Са друге стране, они који су трчали више од четири сата недјељно и они који уопште нису вјежбали имали су највеће стопе смртности.

Анализирајући упитнике које су попуњавали актери у истраживању, научници су закључили да је идеална брзина којом треба трчати око осам километара на сат и да не треба трчати дуже од два и по сата недјељно.

Људи који су џогирали интензивније, посебно они који су трчали више од три пута недјељно брже од 11 километара на сат, имали су стопе смртности као и они који нису вјежбали.

„Испоставило се да вам уопште није потребно много трчања да би ваш организам имао користи. У ствари, никако не би требало да претјерујете. Оно што је занимљиво јесте да нигдје није уписана горња граница вјежбања“, каже истраживач Јакоб Луис Марот из болнице Фредериксберг у Копенхагену.

Научници наводе и да дугогодишње напорно вјежбање може да створи патолошке структурне промене у раду срца и функционисању артерија и крвних судова.

„Студија је показала да не морате да трчите маратон да бисте остали здрави. Открили смо да је лагано и умјерено трчање боље за вас од напорног џогирања“, истиче Маурин Талбот.

Према њеним ријечима, најгоре је, у сваком случају, седити и бити неактиван. „Чак и шетња мало бржим кораком је добра вјежба. За оне који нису навикли да вјежбају, то је прилично добар почетак“, објашњава Маурин Талбот.