latinica  ћирилица
06/02/2015 |  15:49 | Аутор: СРНА

Унапријеђено лијечење малигних болести код дјеце

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић изјавио је данас у Андрићграду на округлом столу о лијечењу канцера код дјеце да је ово министарство покренуло низ садржаја који су допринијели унапређењу дијагностике и лијечења малигних болести.
Предојевић и Латиновић - Фото: СРНА
Предојевић и ЛатиновићФото: СРНА

 
Он је рекао да је дводневни округи сто о теми "Лијечење малигних болести код дјеце у Републици Српској – тренутно стање и перспектива" испунио очекивања, те да је у раду скупа учествовало 20 еминентних здравствених стручњака.

Латиновић је истакао да је посебан допринос дала невладина организација Удружење дјеце обољелих од карцинома "Искра", наводећи да се уз партнерски однос могу постићи добри резултати.

"У радиолошкој дијагностици направили смо значајне искораке, као и у лабораторијској дијагностици, а, осим обезбјеђивања потребних цитостатика, наставићемо са континуираном едукацијом здравствених радника када је ријеч о малигним болестима", каже Латиновић.

Љекар Јелица Предојевић - Маричић са Дјечије клинике из Бањалуке истиче да се Републици Српској сваке године региструје од 20 до 25 случајева дјечијег канцера.

"Немамо потпуни увид у то, јер дио пацијената директно одлази у Србију. Потребно је да установимо регистар обољелих од канцера, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите, да бисмо тачно одредили инцијенцију појединих малигних болести код дјеце", каже Маричићева.

Она је додала да за лијечење ових пацијената, посебно за групе средњег и нижег ризика постоје сви услови за лијечење и изљечење, као и за потребну дијагностику.

"Резултати у дјечијој онкологији у Републици Српској, са стандардима који су до сада усвојени, прилично добро котирају у Европи. Отприлике 80 одсто дјеце се излијечи од канцера", нагласила је Маричићева.

Предсједник Удружења "Искра" Момчило Станушић каже да је евиднетно да постоји воља и жеља за унапређењем лијечења малигних обољења код дјеце.

"Пракса је да удружење има партнерски однос са читавим здравственим системом, а то је, прије свега, покретање одређених иницијатива о одржавању оваквих округлих столова и иницирање научних истраживачких радова", рекао је Станушић.

Округли сто одржан је у организацији Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" из Републике Српске, у оквиру обиљежавања Дана борбе против канцера код дјеце.