latinica  ћирилица
11/02/2015 |  08:59 | Аутор: ТАНЈУГ

На Косову проглашена епидемија туларемије

Одбор за превенцију и сузбијање инфективних болести у Министарству здравља Косова данас је прогласио епидемију туларемије на Косову и активирао све теренске тимове у спречавању појаве нових случајева болести.

Како преносе приштински медији, проглашење епидемије је објављено у саопштењу косовског Института за јавно здравље, у коме се наводи да је од 1. јануара 2014. до 10. фебруара ове године пријављено укупно 206 случајева туларемије, као и да је тренд пораста обољења примјећен у јануару 2015.

До сада није пријављен ниједан смртни случај од туларемије, наведено је у саопштењу косовског Институра за јавно здравље.

Болест је забиљежена углавном у централном и источном дијелу Косова.

Туларемија је регистрована у 19 општина, са 88 жаришта. Већи број обољелих је у Вучитрну, Обилићу и Србици, док је мања учесталост забиљежена у Призрену и Сувој Реци.

Туларемија је уобичајена инфекција међу дивљим глодарима, а прелази на људе путем контакта са ткивом заражених животиња или путем уједа, а љети и уједима комараца.

Из података добијених током активног истраживања терена, у регионима са повећаним бројем обољења од туларемије примјећен је већи број глодара.

Болест се прености и коришћењем воде из бунара, неадекватним чувањем хране и контактом са зараженим предметима.