latinica  ћирилица
11/02/2015 |  10:52 | Аутор: Агенције

Шест зимских адута - поврће за хладне дане

Љето и јесен су (заслужено) на гласу као годишња доба богата укусним воћем и поврћем, што нашу трпезу чини знатно разноврснијом током тих мјесеци. Међутим, то не значи да током зиме треба да ограничите свој избор на свега неколико основних намирница.

Напротив, и зима има своје адуте и крајње је време да их искористите на прави начин, пише амерички магазин Тајм.

Кељ

Краљ зимских дана, кељ је једна од намирница којом би што чешће требало да обогатите трпезу, поготово крајем зиме, када је хладноћа његове листове учинила само мекшим. Кељ успијева и на температурама нижим од 10 степени целзијуса, због чега расте током цијеле зиме.

Прокељ

Ако и даље мислите да мрзите прокељ, пробајте плодове који се сада налазе на пијачним тезгама, јер су знатно укуснији од оних које једемо љети. Уколико вам прокељ и даље не дјелује укусно, пропржите га кратко заједно са сланином и тешко да ћете му одољети. Садржи веома мало калорија, али довољно витамина Ц и А, као и биљних протеина и влакана.

Келераба

Њемачки назив за келерабу “купус-репа“ довољно говори о овом необичном поврћу које се у великом стилу враћа на наше трпезе. И то је позитивна промјена у нашој исхрани, јер келерабе не воле љето, наклоњеније су јесени и зими, због чега треба искористити тренутак и додати их свакодневним јелима.

Пашканат

Богат витаминима Б, Ц и Е, пашканат је незаобилазан додатак куваним јелима и чорбама. Најбољи је управо онај који се бере послије јутарњег мраза током хладних, зимских дана.

Раштан

Иако је раштан распрострањен углавном у Црној Гори, дијеловима БиХ и Хрватске (под називом раштика), све чешће се налази и на нашим пијачним тезгама. То треба искористити јер овом поврћу не смета недостатак сунчаних дана, нити губи мноштво витамина током ниских температура.

Купус

Легенда о предностима киселог купуса код нас је увелико распрострањена, али никако без разлога. Уз кисели купус, вашем здрављу може помоћи и кувани слатки купус, па чак и једноставна купус салата. Како купус добро подноси ниске температуре, не недостаје на пијацама током зимских дана, а како садржи велике количине витамина Ц, одличан је савезник у борби против прехладе.