latinica  ћирилица
16/02/2015 |  10:27 | Аутор: Независне

Неплодност код мушкараца виша него код жена

Више од 15 одсто брачних парова у Републици Српској бори се са стерилитетом, а посљедњих година већи је број мушкараца него жена који имају проблем са неплодношћу.

Ово је потврдио Ненад Бабић, национални координатор за репродуктивно здравље РС, наводећи да су разлози за проблем са стерилитетом многобројни.

- Све што носимо кроз живот, сва упална стања, урођена стања или неразвијеност полних органа све то могу бити разлози појаве стерилитета. Данас на појаву стерилитета нарочито утичу и услови живота, прије свега, стрес - рекао је Бабић.

Он је истакао да је посљедњих година индикативно то да више мушкараца него жена има проблем са неплодношћу.

- Код жене узроци могу бити ендокринолошки, затим разна упална стања материце која остављају посљедице. Могући су и код мушкарца ендокринолошки узроци, имунолошки, генетски. Није ријетка појава ни да током сазријевања сперматозоида и јајне ћелије дође до неких неправилности - навео је Бабић, истичући да Фонд здравственог осигурања РС финансира два поступка, а поједине општине трећи поступак вантјелесне оплодње.

Он је нагласио да се пажња мора на вријеме посветити репродуктивном здрављу, јер неспровођење ране превентиве у очувању репродуктивног здравља жене такође је узрочник све чешће појаве неплодности.

Гинеколог Мирко Шаран потврдио је да се све више мушкараца у Српској сусреће са проблемом неплодности и да је код њих веома тежак поступак лијечења јер не желе да се у јавности сазна да имају тај проблем.

- Са женама је једноставно, док су мушкарци врло компликовани за лијечење. Једноставно речено, женама је потребно да имају материцу, колико-толико здраве јајоводе, па да у великом броју случајева можемо ријешити проблем неплодности. Овдје су мушкарци проблематичнији, јер не желе да провјере да ли је проблем до њих, нити да дођу на преглед, вјерујући да је код жене узрок неплодности - истакао је Шаран.

Снежана Мисита, из Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе" из Требиња, казала је да је финансирање основни разлог који имају парови који се боре са стерилитетом.

- Када бисмо на републичком нивоу имали трећу вантјелесну оплодњу бесплатно, то би нам било врло значајно јер имамо све више општина које се укључују у финансирање, значи укупно бисмо имали четири бесплатне - рекла је она.

Сања Сибинчић, доктор у гинеколошкој ординацији "Медико-С" из Бањалуке, казала је да се ова слика о конзервативним мушкарцима мијења посљедњих година јер мушкарци ипак схватају да је стерилитет проблем са којим се суочава и јачи, као и њежнији пол.

- Управо је висока цијена овог поступка разлог зашто многи парови не могу да добију дијете ни овим путем. Код нас, цијена вантјелесне оплодње, с анестезијом и терапијама, кошта око 5.500 марака и то све Фонд финансира - рекла је  Сибинчићева.

Из Фонда здравственог осигурања РС је саопштено да су у прошлој години одобрили 445 захтјева за поступак вантјелесне оплодње, за шта је Фонд издвојио 2,1 милион марака.