latinica  ћирилица
18/02/2015 |  12:33 | Аутор: СРНА

Бањалука: Опремљена сензорна соба у Дому здравља

У Центру за заштиту менталног здравља Дома здравља Бањалука, захваљујући финансијској помоћи градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића, опремљена је соба за пружање услуга сензорне интеграције за дјецу са посебним потребама, а у оквиру дефектолошког третмана.

Како је саопштено из Дома здравља, ово је први опремљени кабинет за сензорну интеграцију на примарном нивоу здравствене заштите у Републици Српској, а у оквиру комплетног психијатријског тима за дјецу и младе, јединог таквог на територији БиХ.

"Кабинет је уређен тако да подстиче дјецу на кретање, игру и адвекатну обраду информација из околине. Дијете учи како добро организовати своју перцепцију, понашање и игру, а касније и школске активности", наведено је у саопштењу.

Укључивањем дјеце у третман сензорне интеграције убрзава се, побољшава и олакшава процес организовања њихове перцепције, понашање, игре, а касније школских активности дјеце, па је због тога третман од изузетног значаја за бољи развој дјетета.

У третман сензорне интеграције укључују се дјеца са посебним потребама узраста од три до седам година, а први долазак у Центар за заштиту менталног здравља остварује се упућивањем надлежног педијатра, породичног доктора на упутницу или иницијативу родитеља.