latinica  ћирилица
19/02/2015 |  08:36 | Аутор: Jutarnji list

Два типа вируса грипа харају Хрватском

Епидемија грипа је на врхунцу, а до сада је обољело 36 хиљада људи у Хрватској, три пута више него прошле године када је регистровано укупно 12.000 обољелих, потврдио је Хрватски завод за јавно здравство.

Највише регистрованих случајева грипа је међу дјецом школске доби, али и радно активним становништвом, односно популацијом која се више креће и борави у групама. Како наводи Завод, смањивање броја обољелих очекује се у наредне  двије до три седмице.

Присутна су два типа – вируса А (Х1Н1 и Х3Н2) и вирус Б, а у Хрватској преовладава подтип Х1Н1 вируса А.

Из Координације хрватске породичне медицине наводе да је овогодишњи пораст броја обољелих, али и мутације присутних вируса грипа посљедице непотпуне вакцинације због чега сви његови сојеви нису били обухваћени цјепивом.

Такође, и негативна медијска кампања у посљедње двије године у Хрватској не мотивише грађане да се вакцинишу на вријеме.

Упозоравају, и да сада нема ефекта накнадна вакцинација, јер док се стекне имунитет епидемија ће већ ослабити.

Породични љекари ове године забиљежили су и пораст различитих респираторних инфекција, а уз грип је предњачила атипична упала плућа.

Према подацима Завода, у децембру је регистрован 1931 пацијент оболио од упале плућа, а у јануару 1475, што је примјетно повећање у односу на претходне сезоне.

У амбулантама породичне медицине у посљедње вријеме је и све више обољелих од вирусних цријевних инфекција, па љекари савјетују да се она може спријечити добром хигијеном и редовним прањем руку, посебно прије јела.