latinica  ћирилица
26/02/2015 |  16:06 | Аутор: СРНА

Приједор: Користољубље мотив пљачкања бошњачких кућа

Предсједник Скупштине града Приједор Сеад Јакуповић затражио је данас од Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Приједор да објављује имена и презимена провалника у куће, посебно када су мета напада Бошњаци, како би се искључио било који други мотив осим користољубља.
Сједница Форума за безбједност грађана града Приједора - Фото: СРНА
Сједница Форума за безбједност грађана града ПриједораФото: СРНА

"Тиме би се разувјерили мјештани, а поготово појединци из дијаспоре који у таквим ситуацијама често врше замјену теза и проглашавају пљачке нападима Срба на Бошњаке", рекао је Јакуповић на сједници Форума за безбједност грађана града Приједора.

Он је нагласио да је због тога битно да се мјештанима повратничких села у којима су учестале пљачке каже ко је починилац, да знају ко је опасан по село и да знају да је то можда особа "која дању с њима сједи, једе и пије, а ноћу их пљачка".

"Јасно је да полиција обично барата иницијалима, али у оваквим ситуацијама већа би била корист објавити пуна имена и презимена него што би била штета", поручио је Јакуповић.

Инспектор ЦЈБ Приједор Зоран Инђић рекао је да о угрожености имовине Бошњака само зато што су Бошњаци нема ни говора него су, штавише, у највећем броју напада на имовину у повратничким насељима у Приједору починиоци Бошњаци.

"Провалне крађе мотивисане су искључиво користољубљем. Обављају се с намјером да се украду махом новац и злато и никакве везе немају са националном или вјерском припадношћу", нагласио је Инђић.

Он је навео да су у Приједору чести случајеви да су починиоци провалних крађа организоване групе и појединци из других локалних заједница, не само сусједних, већ широм БиХ.

"И у првим и у другим ситуацијама од изузетне помоћи полицији је сарадња с грађанима, али и сарадња са полицијама из других локалних заједница какву приједорска полиција има са полицијом из Санског Моста", додао је Инђић.

Он је нагласио да је у повратничким насељима, као и на свим локацијама веће осјетљивости, појачано присуство полиције, уведене су додатне активности полиције и интензивирана сарадња са представницима мјесних заједница.

"Позивамо грађане да нам се и даље обраћају са својим приједлозима и да тражимо заједно најоптималнија рјешења за што бољу безбједност, а ми смо увијек спремни да додатно реагујемо", поручио је Инђић.

Форум за безбједност грађана града Приједора основан је 2003. године. Савјетодавно је тијело које чине представници 30-ак институција.