latinica  ћирилица
27/02/2015 |  10:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Ускоро оптужница за злочин у Штрпцима

Тужилаштво за ратне злочине Србије завршило је предистражни поступак против пет особа осумњичених у предмету "Штрпци" и на основу прикупљених доказа, наредних дана ће подићи оптужницу, саопштило је Тужилаштво.
Штрпци - Фото: РТРС
ШтрпциФото: РТРС

Како се наводи у саопштењу, на основу наредбе тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића предистражни поступак се у Србији водио против Гојка Лукића, Љубише Васиљевића, Душка Васиљевића, Јована Липовца и Драгане Ђекић због сумње да су починили ратни злочин против цивилног становништва.

Заједнички истражни тим је за годину и по дана на подручју Србије и БиХ испитао више од стотину свједока и прикупио доказе неопходне за подизање оптужнице.

Акцијом два тужилаштва 5. децембра 2014. ухапшено је укупно 15 осумњичених особа - припадника ВРС и паравојне формације “Осветници“ - пет на територији Републике Србије и десет на територији БиХ, због сумње да су 27.03.1993. учествовали у отмици и убиству 20 путника из воза који је саобраћао на релацији Београд - Бар и да су их послије убили.

У околини језера Перућац су 2010. нађени и идентификовани посмртни остаци четири лица, а за осталим се још трага.

Поступак у случају "Штрпци" је примјер ефикасне сарадње два тужилаштва на основу Протокола о сарадњи, наводи се у саопштењу.