latinica  ћирилица
27/02/2015 |  14:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Рехабилитација Драже Михаиловића формално кренула испочетка

Процес за рехабилитацију команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини Драгољуба- Драже Михаиловића данас је формално кренуо испочетка због промјене у саставу судског вијећа Вишег суда у Београду.

Захтјевом за рехабилитацију се тражи од суда да поништи пресуду од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стрељањем, као и враћање грађанских права.
Претходни предсједник вијећа Александар Ивановић изабран је за судију вишег суда, па више није у његовој надлежности да води овај поступак.
Овај вишегодишњи процес био је у завршној фази, а предлагачи рехабилитације данас су се припремили за излагање завршних ријечи, али је због правне процедуре поступак кренуо испочетка.

Највећа судница Палате правде на почетку расправе била је испуњена до посљедњег мјеста са више стотина присутних, али је након пола сата и одлуке да процес крене изнова убрзо остала полупразна.
Судско веће Александра Трешњева одлучило је да не саслушава непосредно поново све сведоке већ да се упозна са садржином њихових исказа, као и да поново "формално" изведе све писане доказе.
Судија је најавио да би овај процес могао да траје још два до три рочишта и да се оконча завршним речима предлагача рехабилитације.
По закључењу расправе, суд ће писаним путем донијети своју одлуку у року од 30 дана.

Пред почетак расправе испред београдске Палате правде окупио се велики број његових присталица, који су носили транспаренте, пјевали четничке пјесме и скандирали.
Насупрот њима била је окупљена неколицина противника некадашњег генерала Југословенске војске у отаџбини, који су пак скандирали против.