latinica  ћирилица
28/02/2015 |  15:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Ирак: У серији напада погинуло 27 људи

У серији експлозија аутомобила бомби у Ираку данас је погинуло 27 људи, саопштили су ирачки званичници.
 - Фото: ТАНЈУГ
Фото: ТАНЈУГ

Први напад се догодио јутрос када је један аутомобил бомба експлодирао близу препуне пијаце у граду Балад Рузу, 70 километара сјевероисточно од Багдада. Неколико минута касније, други аутомобил бомба је експлодирао, а мета су били људи који су се окупили на мјесту прве експлозије. Полиција и болнички званичници су саопштили да је 11 особа погинула, а 50 рањено.

Нешто касније, бомбаш самоубица ударио је аутомобилом препуним експлозива у контролни пункт на коме су се налазили припадници шиитске милиције који се боре против есктремиста Исламске државе, близу града Самаре, 95 километара сјеверно од Багдада, пренио је АП. У том нападу погинуло је осам шиитских бораца, а 15 рањено.

Самара и сусједне области су под сталним нападима екстремиста ИД, који су заузели велике дијелове западног и сјеверног Ирака у офанзиви прошлог љета.

У другом самоубилачком нападу, на контролном пункту шиитске милиције, јужно од Самаре погинуло је осам људи, а рањено 16.

У међувремену, у Багдаду, ирачки премијер Хајдер ал-Абади обећао је да ће пронаћи и казнити оне који стоје иза уништавања ријетких античких предмета у сјеверном граду Мосулу.

ИД је у четвртак објавила видео снимак на коме се виде екстремисти како маљевима уништавају статуе, описујући их као идоле који морају да буду уклоњени, а овај чин наишао је на осуде широм свијета.