latinica  ћирилица
28/02/2015 |  15:38 | Аутор: СРНА

Варуфакис: Ако буде требало увешћемо порез за богаташе

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис није искључио могућност увођења посебног пореза за оне који могу да плате, како би била осигурана буџетска равнотежа.
Јанис Варуфакис - Фото: Beta/AP
Јанис ВаруфакисФото: Beta/AP

- Ангажовали смо се да успоставимо буџетску равнотежу. Ако будем приморан да уведем посебан порез, учинићу то, али ће се то односити само на оне који могу да плате. Нећемо узимати новац од људи који једва преживљавају", изјавио је министар за грчку телевизију "Скај".

Варуфакис је рекао да неће имати милости у борби против утаје пореза, те ће на мети бити они који имају новца, а избјегавју да плаћају порез.

- Дио наше патриотске дужности је да плаћамо порезе, истакао је Варуфакис и додао да је једна од предвиђених мјера наплата једнократног пореза на богатство.

Партија "Сириза", грчког премијера Алексиса Ципраса, прошлог мјесеца је побиједила на изборима на основу обећања да ће укинути строге мјере штедње, уведене у замјену за два пакета помоћи које су Грчкој 2010. и 2012. године одобрили међународни кредитори, у укупној вриједности од 240 милијарди евра.

Ципрас је синоћ негирао да ће Грчкој бити потребан још један пакет међународне помоћи.