latinica  ћирилица
28/02/2015 |  15:48 | Аутор: РТРС

ЕУ запријетила увођењем виза за грађане БиХ (ВИДЕО)

Због све више грађана из земаља Западног Балкана који у земљама Европске Уније траже азил, Европска Унија поново је запријетила увођењем виза за грађане БиХ, Србије, Македоније, Црне Горе и Албаније.

Из ових држава из године у годину све је више оних који траже азил у ЕУ. Све то Европска Унија види као злоупотребу визне либерализације. 

Према извјештају Европске комисије, број грађана који су тражили азил у ЕУ током 2014. године, повећао се за 40 одсто у односу на 2013. годину.

- Укупно је то више од 50 хиљада људи, а све то Европска Унија види као злоупотребу визне либерализације и тражи оштре мјере тих држава да се таква пракса спријечи, истиче се у Извјештају Европске комисије.

Аналитичари сматрају да је реална пријетња враћања визног режима. Томе највише доприноси социјална имиграција која нема веза са политиком.

- Ту је могуће да се иде и одређеним упозорењима али је чињеница да је то чак и реално нарочито након грчке кризе и Украјине, након које ће такође бити повећан прилив са истока, рекао је Милош Шолаја, аналитичар. 

Поновно увођење виза за грађане земаља З. Балкана је непожељно за чланице Европске уније, укључујући и Хрватску, али то је једини начин да се смањи број оних који злоупотребљавају визну либерализацију, тврде хрватски аналитичари. Увођењем виза отежала би се комуникација са сусједним земљама, што би изазвало економске и социјалне проблеме, али и могућност илегалног прелажења државне границе.

- Хрватска заправо нема никаквог маневарског простора било што учинити по том питању због тога што је то заправо шенгенско питање а Хрватска није чланица шенгенског режима, рекао је Давор Ђенеро, хрватски аналитичар.

Европска унија предлаже државама регије да ојачају информативну кампању како би грађанима објаснили да у ЕУ готово да немају шансе добити азил.

Највише оних који траже азил у ЕУ је из Србије - више од 40 одсто укупног броја грађана држава западног Балкана. Србију слиједе Македонија, Албанија, БиХ, а најмање их је из Црне Горе.